Castraveți Covășiți – Castraveți murați de vară

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 StumbleUpon 1 Email -- Filament.io Made with Flare More Info'> 1 Flares ×

Dacă ați avut treabă prin Transilvania, poate că ați avut ocazia să gustați o minunație de castraveți murați în miezul verii, numiți Castraveți Covășiți sau Castraveți murați de vară.

Vreti sa stiti de ce se numesc „castraveți covășiți”? 
E romanizarea numelui lor unguresc: „Kovaszos Uborka”, care se traduce in „Castraveti murați la soare”

Sunt absolut grozavi! …motiv pentru care ieri, aflându-mă în posesia a 2 kg de castraveciori buni și „curați” pe care însă nu mai aveam cum să îi mâncăm înainte să se îngălbenească, am decis să îi pun la murat. Vreți rețeta? :)

IMG_4105

în mod normal aveți nevoie de 2 – 3 kg de castraveți, câțiva căței de usturoi, niște boabe de piper, cimbru, o felie de pâine de casă, apă și sare (cam o linguriță la jumătate de litru de lichid)… opțional mărar și ardei iuți (ardeii, dacă vă plac picanți)

eu nu am avut cimbru așa încât am pus două foi de dafin, nu am pus mărar deoarece sunt singura din familie care apreciează gustul și nu am pus ardei iuți ca să poată mânca și copiii din muratură

am spălat bine castraveții (unele rețete de castraveți covășiți recomandă să crestezi castraveții, însă mie îmi place să-i las întregi… mi se pare că rămân mai crocanți în felul acesta chiar dacă durează mai mult procesul de fermentare/murare) și i-am clădit într-un borcan mare, am curățat și tăiat usturoiul și l-am împrăștiat împreună cu boabele de piper și foile de dafin printre castraveți, am pus cam doi litrii de apă la fiert și am dizolvat sarea în apă, după care am turnat-o peste castraveți. La final am tăiat o felie de pâine cu maia și am așezat-o deasupra (pâinea are rolul de a ajuta la fermentație și la gustul specific …yum!)

De atunci borcanul meu stă frumos pe balcon, la soare, cu capacul așezat însă nu înfiletat și o dată pe zi strâng capacul, întorc borcanul cu fundul în sus și îl agit bine. Maine, poimâine or să fie gata – moment in care îi voi transfera într-un alt borcan și îi voi acoperi cu zeama de pe ei, trecută printr-o sită, ca să se curețe de pâine și de condimente.

Se păstrează la frigider câteva săptămâni și pot fi consumați începând cu a doua zi după ce sunt dați la rece :)

Poftă bună! …știu că o să fie… :)

PS vă recomand să îi mâncați lângă un gulaș bun ;)

 

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 StumbleUpon 1 Email -- Filament.io Made with Flare More Info'> 1 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


× trei = 6

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>