Dulceață de cireșe amare

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 StumbleUpon 0 Email -- Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Azi am să vă spun cum am făcut prima dulceață de cireșe amare, din viața mea :)

IMG_3453

Voi ați auzit de expresia „să nu mergi la cumpărături cu burta goală”? Ei bine, este adevărată… dacă merg la piață flămândă, întotdeauna realizez că am cumpărat cu muuuult peste cantitățile de care aveam nevoie… Vouă vi se întâmplă? Acum cateva zile făceam piața și pentru ca nu am reușit să mănânc în dimineața respectivă, când am ajuns acasă mi-am dat seama că am cumparat și vișine și cireșe amare și mure de pădure… si nu am cumpărat câte puțin.. nuuuuu, am cumpărat câte 4 kg… 3 kg… „câte mai aveți, le iau pe toate” kg … ați prins ideea :)

Acasă am început să mă gândesc ce să fac cu toate fructele cumpărate… prima opțiune a fost să îngheț o parte din ele, însă datorită spatiului deosebit de mic pe care îl oferă congelatorul meu, tot am rămas cu o cantitate impresionantă de fructe.

Când am văzut cireșele amare, gândul mi-a zburat la o dulceață bună… Știți dulceața aia făcută de bunicile noastre, pe care o serveau în special adulții, deoarece gustul amărui pe care îl simți în gură după ce mănânci o linguriță nu este exact pe placul copiilor? Dulceața aia atât de concentrată încât putea fi servită pe o linguriță, într-un pahar de sifon, fără să se dizolve? Ei bine, aia era dulceața pe care vroiam să o fac! :D

Am început cu munca tenace de a înlătura sâmburii a 2.5 kg de cireșe amare, micuțe cât unghia degetului mic de la mană și cu sâmburi aproape la fel de mari ca și ele… Apoi le-am pus la macerat împreună cu zahărul, în proporție de 1 : 0.5 (probabil poți să faci dulceața asta și cu mai puțin zahăr, dar pentru că nu mai făcusem dulceață din cireșe amare înainte și după toată munca de curățare a fructelor, pur și simplu nu am vrut să risc să nu îmi iasă bine – dar trebuie ținut cont că în mod traditional proportia folosită este de 1 : 1)

IMG_3430

A doua zi le-am pus la fiert într-o oală imensă și adâncă (deoarece dulceața stropește tare în timp ce fierbe), și le-am pus pe foc mic, mic.

Din timp în timp, scuturam oala și culegeam spuma cu o spumieră… să nu cumva să amestecați cu lingura în oală, deoarece dulceața se transformă în gem prin amestecare ..după vre-o 3 h de fiert, dulceața a fost perfectă pentru a fi pusă în borcanele spalate bine și sterilizate în apă clocotindă.

Am reușit să obțin 3 borcane de 500 g :) am gustat dintr-un borcan și îmi place la nebunie!

IMG_3475

Uite o poză cu modalitatea de servire clasică a acestei dulceți:

IMG_3465

Si încă una într-un pahar cu apă minerală rece de la frigider :)

IMG_3481

Absolut delicioasă!

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 StumbleUpon 0 Email -- Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ sase = 10

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>