Prăjitură cu Rubarbă și Bezea

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 StumbleUpon 0 Email -- Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Una dintre prăjiturile mele preferate, prajitura cu rubarbă (sau rababură – așa cum se numește în ardeal) îmi aduce întotdeauna aminte de Cluj. Rețeta făcută de străbunica mea era simplă, presărată doar cu puțin zahăr pudră la final… bunica mea, a început să o facă și ea, însă punea cacao în blat și bezea deasupra (aportul ei la rețeta străbunicii)… în orice variantă o servești, este delicioasă. Gustul dulce acrișor dat de bucățile de rubarbă te surprinde de fiecare dată, este ușoară și satisfăcătoare, iar mie îmi aduce aminte de copilărie și de oameni dragi ;)

IMG_3109

Ingrediente:

6 ouă

250 g unt

150 g zahar

1 praf de copt

250 ml lapte

300 g faina

2-3 tulpini rubarbă (curățate și tăiate felii groase)

extract de vanilie

 

Se bat bine gălbenușurile împreună cu zahărul până se albesc si devin spumoase. Cu mixerul pe treapta inferioară de viteză adăugam pe rând untul moale, laptele si făina amestecată în prealabil  cu praful de copt și cu un praf de sare (ingredientele uscate se pun cu lingura sau în ploaie)

Turnăm compozițita în tava unsă și pudrată cu făină. Rețeta este pentru o tavă cu dimensiunea de 30cm/ 40cm. Punem rababură deasupra compoziției din loc în loc și dăm tava la cuptor timp de maxim 15 de minute la 180 grade C.

În timpul în care prăjitura e la cuptor, bateți bine cele 6 albușuri rămase cu un praf de sare, adăugati în ploaie 50 gr zahar pudră până obțineți o bezea tare. După maxim 15 minute scoateți prajitura din cuptor, așezați bezeaua peste ea și o mai coaceți înca 10 minute la foc mic (5 minute la 150 grade C și alte 5 la 100 gr C).

Pentru varianta cu cacao în blat, adăugați 2- 3 linguri de cacao, în funcție de preferință, în faină înainte să o mixați în blat.

După ce prajitura este gata și bezeaua are o ușoară tentă maronie pe ici pe colo, o scoateți din cuptor, o răciți complet și o tăiați cuburi.

Poftă bună!

PS. Cantitățile de zahăr sunt înjumătăție de mine așa încât este potrivit de dulce. Dacă vă place mai dulce, trebuie sa puneți mai mult zahăr!

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 StumbleUpon 0 Email -- Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


cinci + = 12

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>